Forside

Gyldige grunner for oppsigelse

Først og fremst må det være adgang til å si opp leieavtalen. Se her, under punktet ”adgang til å si opp leiekontrakten”, for å se om din leiekontrakt kan sies opp.

Etter kravene i husleieloven § 9-7 må en oppsigelse alltid begrunnes. Dette er dog bare er krav om at begrunnelsen må stå i oppsigelsen. Hva som derimot er en gyldig grunn varierer ettersom hva for leieforhold det dreier seg om. I husleieloven § 9-5 foreligger det regler om hvilke begrunnelser som er gyldige.

Dersom det er tale om utleie av et lokale (i motsetning til utleie av bolig) foreligger det ikke noen krav til hvilke begrunnelser som er gyldige. Merk dog at det må foreligge en begrunnelse, og at denne må skrives i oppsigelsen.

Det samme gjelder utleie av bolig dersom boligen er et enkelt beboelsesrom og leieren etter leieavtalen har adgang til en annens bolig. Dette vil typisk være når leieren bare disponerer ett rom, og eventuelt har tilgang til gang eller lignende. Det er ikke et enkelt beboelsesrom dersom leieren disponerer kjøkken, stue eller andre rom i tillegg. Vedkommende må også ha tilgang til annens bolig, og dette må være kontraktsfestet. Typisk vil dette være dersom leieren har tilgang til utleiers kjøkken, stue eller lignende.

Utover lokaler og enkle beboelsesrom må det foreligge en gyldig begrunnelse. Dette gjelder de aller fleste utleietilfeller. Husleieloven § 9-5 viser til fire forskjellige grunner som er gyldige:

a) husrommet skal brukes som bolig av utleieren selv eller noen som hører til husstanden
b) riving eller ombygging av eiendommen gjør at husrommet må fravikes
c) leieren har misligholdt leieavtalen
d) det foreligger en annen saklig grunn til å si opp leieavtalen

Ved misslighold av leiekontrakten kan nevnes dersom vedkommende ikke følger ordensreglement, ikke betaler i tide eller lignende. Når det gjelder ”annen saklig grunn” er dette en samlebetegnelse på de grunner som ikke er oppstilt i bokstavene a-c. Hva som kan benyttes etter dette alternativet kan være så mangt, men kravene til at begrunnelsen må være saklig står sterkt. Leietager skal ha et visst vern mot usaklig oppsigelse, så grunnen må være av en viss betydning.