Forside

Oppsigelse

Adgang til å si opp leieavtalen

Tidsubestemte leieavtaler kan sies opp dersom ikke annet er avtalt, jf husleieloven § 9-4. En avtale er tidsubestemt dersom det ikke er fastsatt noe tidspunkt for når den opphører, se § 9-2 i husleieloven. Tidsbestemte leieavtaler kan sies opp kun dersom dette er avtalt (med andre ord omvendt enn for tidsubestemte avtaler), jf husleieloven § 9-2. Nederst på siden ligger det en link til eksempel på tekst til oppsigelse som fyller lovens krav.

Oppsigelsesfrist

Oppsigelsesfristen er tre måneder til opphør ved utløpet av en kalendermåned, jf husleieloven § 9-6. For leieavtale om enkelt beboelsesrom der leieren etter avtalen har adgang til en annens bolig, er fristen en måned, jf husleieloven § 9-6. Det samme gjelder for selvstendig leie av garasje eller bod. Disse bestemmelsene kan ikke fravikes til fordel for utleier.

Formkrav når utleier sier opp

For at en oppsigelse skal være gyldig er det flere vilkår som må være oppfylt. Vilkårene for en oppsigelse finnes i husleieloven § 9-7. For det første må den være skriftlig. Utover dette må den også:

  • Begrunne hvorfor kontrakten sies opp,
  • Opplyse leietageren at denne har rett til å protestere mot oppsigelsen innen én måned etter at oppsigelsen er mottat,
  • Opplyse at dersom leietager ikke protesterer innen fristen mister denne retten til å påberope seg at oppsigelsen er i strid med loven,
  • og at utleieren kan begjære tvangsfravikelse etter tvangsfullbyrdelsesloven § 13-2 (3)bokstav c.

Dersom oppsigelsen ikke fyller disse vilkårene er den ugyldig. Selvom den er ugyldig kan den dog fortsatt godtas, men leietager plikter ikke å gjøre dette. Dersom leietager i stedet protesterer skriftlig etter husleieloven § 9-8 må utleier reise søksmål innen tre måneder for at oppsigelsen skal falle bort. Hva som kan sies å være gyldige begrunnelser er omhandlet her.

Formkrav når leietager sier opp

For leietagers oppsigelse foreligger derimot ingen krav. Leietager kan si opp så vel muntlig som skriftlig, og det foreligger ingen krav til begrunnelse.

Last ned / Download

Her ser du et eksempel på en oppsigelse, den fyller lovens vilkår, og det er bare å kopiere teksten rett inn på word eller lignede tekstbehandlingsprogram. Husk å fylle ut punktene som står i parentes.